Endometriózis műtét laparoszkóppal

Endometriózis

Az endometriózis döntően a  fertilis korú (18-40 éves) nőket érintő, kb. 10-15%-os gyakoriságú kórkép, amely akár rendszeres panaszokat is okozhat.

A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az “endometrium” szóból származik.

Az endometrium a méh üregét borító belső réteg, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a menzesz – havi vérzés – alkalmával lelökődik.

Endometriózisnak nevezzük, ha  ez a nyálkahártya a méh üregén kívül a szervezet más részeiben ilyen található. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, s emiatt ott egyre terjed, halmozódik. Ilyenkor csomók, foltok, súlyos esetben pedig ciszták (un. csokoládéciszták) alakulnak ki. A környező területen következményes gyulladás és hegképződés alakul ki, a petevezető pedig elzáródhat, s így meddőség alakulhat ki.

A kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek okozhatnak alhasi fájdalmakat, meddőséget és más problémákat is. Elvileg a szervezet bármely részén előfordulhatnak, azonban mégis van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak. Ilyen hely a kismedencei hashártya, a petefészek, a petevezető, a méh külső felszíne és a hasüreg legmélyebb pontja. Ritkábban jelentkeznek a húgyhólyagban, a beleken, vagy a külső nemi szerveken. Egészen kivételesen a hasüregen kívül is előfordulhatnak

Az endometriózis lényege tehát, hogy a szervezetben egyébként normálisan meglévő szövet kóros helyen található. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menstrációs ciklus során ezek a területek megnagyobbodnak, a bevérezhetnek, így különböző méretű vérrel telt hólyagok, ciszták alakulhatnak ki. Időnként a hólyagok megrepedésével vértartalmuk a hasüregbe jut, így a környező szervek között összenövések alakulhatnak ki.

Milyen tüneteket okozhat?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, amely jellemzően a menstruációkor jelentkezik. A fájdalom különösen kellemetlen lehet közösülés közben. Endometriózisos pácienseknél gyakori a cisztaképződés a petefészekben, a vérzészavar és a meddőség. Mindezek ellenére terhesség spontán is létrejöhet, az endometriózis nem jelent tehát feltétlenül meddőséget, de nehezítheti a teherbeesést. A betegségben szenvedők 30-40%-ánál probléma a meddőség, ugyanakkor a gyermektelenségnek sok egyéb oka is lehet. Bővebben a meddőségről »

A panaszokra általánosságban jellemző, hogy erősségük összefüggést mutat a menstruációs ciklussal: menzesz alatt és közvetlenül előtte kifejezettebbek. A fájdalom mértéke nem feltétlenül áll arányban az endometriózis kiterjedésével. Néha egészen apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriózis mellett is teljesen panaszmentes a páciens.

Kivizsgálás

Az endometriózis  az általános nőgyógyászati vizsgálat és a nőgyógyászati ultrahang vetheti fel, mert a nagyobb endometriotikus csomó vagy ciszta nőgyógyászati vizsgálatnál esetleg tapintható és az ultrahang vizsgálat sok esetben megerősítheti a feltételezést. Az endometriózis diagnózisát azonban csakis a műtét során eltávolított minta szövettani vizsgálata alapján lehet 100%-ban kimondani, addig csak gyanúról beszélhetünk.

A gyanút erősíti az emelkedett CA125 tumormarker szint is. Bővebb erről

A szövettani mintavétel igazolhatja későbbiekben 100%-ban a diagnózist, amely a támogatott árú, egyébként kifejezetetten drága gyógyszeres kezelést teszi lehetővé. A műtét során nemcsak az endometriózist, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet igazolni vagy kizárni.
Bővebben a nőgyógyászati műtétekről »

Kezelése gyógyszerrel vagy műtéttel

A gyógyszeres kezelés megkezdése előtt az első eldöntendő kérdés a gyermekvállalásra vonatkozik, mert amennyiben a páciens nem akar terhességet, hormonalis gyógyszerekkel lehet a peteérés gátlásával, ezáltal a menstruációs ciklusok gátlásával az endometriózis tünetetit csökkkenteni, terjedését gátolni. A gyógyszeres terápiaként a fájdalomcsillapítók, görcsoldók és a különböző hormonkészítmények alkalmazhatók. Sajnos azonban a gyógyszeres kezelés sokszor igen komoly mellékhatásokkal járhat (mesterségesen létrehozott klimax az összes tünetével!), a kezelés idejére ezáltal biztosítható az endometrium szigetek sorvadása, és a kezelés után jelentősen javul a teherbesési esély.

Aki terhességet szeretne, annak viszont mihamarabb érdemes kivizsgáltatnia magát, mert endometriózisban lassabban jön a várt terhesség. Utóbbi esetekben a laparoszkópos műtét és a gyógyszeres kezelés segít, mert műtét+kezelés után jelentősen javul a teherbeesés lehetősége. Műtétek közül a laparoszkópiás / hastükrözés útján történő megoldás az elsődlegesen választandó. Bővebben az endometriózis műtéti megoldásáról »

Az endometriózis elsőként választandó műtéti megoldása a laparoszkópia. A laparoszkópia (hastükrözés) során nem csak az endometriózis felismerésére és mintavétel útján történő szövettani igazolására van lehetőség, hanem a látott endometriotikus eltérések megoldására is.

Az endometriózis hajlamosít hasűri összenövésekre, amely összenövések a műtét közben speciális eszközökkel oldhatók. A petefészekben kialakult endometriotikus ciszta eltávolítása szintén lehetséges laparoszkópos úton.  A hashártyán lévő endometriotikus felrakódások műtéti elégetésével a páciens panaszai jelentősen csökkenhetnek.

Súlyos esetekben, ha a beteg szülni már nem szeretne, a kóros területeken kívül az egyik, vagy mindkét petefészek eltávolítása is szükségessé válhat. Ezt elsősorban idősebb betegeknél szokás alkalmazni, igen kifejezett panaszok esetén, közös előzetes megbeszélést követően.

A húgyhólyagon és a bélfalon megtapadt endometriózisos nyálkahártyát nem lehet elégetni a húgyhólyag és a bélfal átlyukadásának a veszélye miatt, ezért a műtét során sebész illetve urológus bevonására lehet szükség a kóros területek kivágásához.

Az endometriózis megjelenése a hasüregben rendkívül változatos lehet, ezért endometriózis esetén a legkülönfélébb eltérésekre is fel kell készülnünk, melyek megoldásához néha improvizációra is szükség van, ezért az endometriózis műtétről csak általánosságban tudunk beszélni.

Ha korábban nem történt szövettani mintavétel, akkor azt a műtét közben érdemes elvégezni, mert bizonyos támogatott gyógyszeres kezelésekre csak szövettanilag igazolt endometriózis esetén van mód.

Összességében kijelenthetjük, hogy az endometriózis kezelhető betegség, e módszerekről és az alkalmazás lehetőségéről bővebben személyesen kaphat felvilágosítást.