Ciszta eltávolítás hastökrözéssel– laparoszkópos cisztektómia

Petefészek ciszta

A petefészkek normál működése kapcsán minden ciklusban kialakulnak folyadéktartalmú hólyagocskák, a tüszők, melyek a peteérés jelei. A kis 10 mm körüli cisztákból a ciklus közepére 20-30 mm nagyságú hólyagocskák, érett tüszők alakulnak ki. Ezek a tüszők a peteérés (ovuláció) során kidurrannak és kilökődik a petesejt a megtermékenyítésre várva. Ez mind természetes jelenség.

Ha valakinek tehát a ciklus 1-16. napja között látnak legy-két legfeljebb 30 mm-es cisztát, az normális. Ez általában a következő menstruációig spontán szűnik. Ezt nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal lehet igazolni.

A ciszták kialakulása

Bizonyos esetekben tüszőérés folyamán a tüszőrepedés nem következik be, és ovuláció híján a tüsző megmarad, és cisztává fejlődik. Ez nem valódi ciszta, hanem ún. follikuláris vagy retenciós tömlő, ki nem lökődött túlérett petesejt. Az esetek jelentős részében ezen képletek maguktól felszívódnak. Ha a felszívódás nem következik be, a ciszta tovább nő és panaszokat okoz, már kezelésre van szükség. A választandó kezelést meghatározza a ciszta jellege, mérete és az általa okozott panaszok. A petefészek ciszták lehetnek egy és kétoldaliak, egy és többrekeszűek, tiszta és zavaros tartalmúak, fixáltak és szabadon állóak.

A dermoid ciszta az embrionális fejlődési maradványként alakul ki, amely mérete és a béltartalomhoz hasonló ultrahang képe miatt akár hosszasan rejtve maradhat. Ha növekedésnek indul és panaszokat okoz, mindenképpen ajánlott az operatív kezelése.

Endometriotikus ciszta (csokoládé ciszta)
Lásd az endometriózisnál

Policisztás ovárium szindróma (PCO vagy PCOS)

Amikor a petefészekben a tüszőrés zavarából kifolyólag számos kis ciszta indul növekedésnek, de mivel ezek egymást feszítik, egyik sem érik meg. megoldás komplex endokrinológiai kezelés, ovuláció indukciós kezelés esetleg sebészi laparoszkópos megoldás lehet. A „drilling” eljárással a petefészek megvastagodott kérgi részét többször átlyukasztjuk, s így a felszaporodott, sorvadt tüszők tartalma kiürül, esélyt és helyet adva a frissen érő tüszők normál növekedésének. A beavatkozás után a hormonális egyensúly eltolódásai napokon belül elkezdenek rendeződni, a megemelkedett férfihormon szint gyors és jelentős csökkenést mutat, a cikluszavar megszűnik.

Mivel a betegség lényege az inzulinrezisztencia megváltozásával is összefügg – így hosszú távon a cukorbetegség (diabetes mellitus) előhírnöke is. Manapság a Metformin kezelést javasolják az irodalomban, de ennek bizonyos veszélyei vannak, és Magyarországon erre a célra a készítményt még nem törzskönyvezték.

A ciszták esetlegesen felülfertőződhetnek, és tályoggá alakulhatnak. Ebben az esetben operatív kezelésre van szükség, ami során a petefészek nagyon kis eséllyel menthető meg.

Gyakori szövődmény, hogy a ciszta megtekeredik – torqualódik – és így romlik a vérellátása, amely fájdalommal és esetleg a petefészek elhalásával jár, ami miatt műtéti indikációt képez. A petefészekciszták egy része rosszindulatú átalakulást mutat.

Gyanússá válik, ha a ciszta:

  • a ciklus második felében látható
  • mérete meghaladja a 40 mm-t
  • alhasi panaszokat, görcsöket okoz
  • alakja szabálytalan, a ciszta többosztatú
  • vastag falú
  • ereiben ultrahanggal kóros áramlás mérhető
  • vagy a vérben a CA125 tumormarker értéke magas.

Az ilyen gyanús, hónapokon át fennálló cisztákat indokolt eltávolítani. A ciszta eltávolításának legjobb módja a laparoszkópia, mert így nem kell az egész hasat felvágni. Bővebben a ciszta eltávolítás lehetőségeiről »

 

Petefészek ciszta eltávolítás – cisztektómia

Indokolt esetben el kell távolítani a petefészekben kialakult cisztákat. Gyanús esetben a ciszta eredetének tisztázása, máskor a panaszok, úgymint alhasi fájdalom, menstruációs görcsök vagy meddőség indokolják a ciszta eltávolítását. Bővebben a petefészek cisztáról »

Míg mindezt korábban a has felvágásával tudták csak megoldani, manapság a modern laparoszkópos eljárás során a hason készített 3-4 apró nyíláson át is lehetőség van a hasüreg vizsgálatára, a ciszta eredetének tisztázására, mintavételre ill. szükséges esetben a ciszta eltávolítására. Bőveben a laparoszkópiáról »

A ciszta laparoszkópos eltávolítása során egyértelműen látható, hogy a ciszta valóban a petefészekben helyezkedik-e el. A megtekintett ciszta pontos elhelyezkedése és külleme alapján a műtét közben további döntést lehet hozni a ciszta sorsáról.

Ha a petefészekben kialakult ciszta a leletek és a műtéti kép alapján jóindulatúnak tűnik, lehetséges a ciszta leszívása, a ciszta falának részleges eltávolítása, illetve a ciszta teljes eltávolítása. Fontos szempont, hogy a cisztából vagy annak tartalmából minden esetben mintát kell venni, hogy az alapján további vizsgálatokkal a rosszindulatú daganatos betegségeket egyértelműen ki tudjuk zárni. Másrészről minden páciensnél törekszünk, hogy az ép, működő petefészek szövetet megtartsuk, hogy további hormontermelésben és peteérésben részt vehessen.

Előfordul azonban, hogy a cisztát okozó betegség (pl. endometriózis) a petefészket oly mértékben tönkre teszi, károsítja, hogy annak normál működése már állítható helyre, ilyenkor a beteg petefészek gócként szerepelhet, ezért eltávolítása indokolt. Bővebben a petefészek eltávolításról »

Mivel az ultrahang vizsgálat nem minden esetben tudja pontosan megadni a ciszta kiindulását, sok esetben a műtét közben derül ki, hogy a ciszta nem a petefészekből indul ki. Viszonylag gyakori, hogy a lezárt, és kórosan kitágult petevezeték és a benne pangó folyadék ad cisztára hasonlító képet az ultrahang vizsgálat során. Ilyenkor a petevezeték megnyitása, tartalmának leszívása szükséges. Hogyha a petevezeték oly mértékben károsodott, hogy funkcióját nem tudja betölteni, tehát rajta keresztül spontán terhesség nem lehetséges (azonban gócként szerepel), akkor a pácienssel történt előzetes egyeztetés alapján, a petevezeték eltávolítása indokolt lehet. Bővebben a petevezeték átjárhatóságról »

Ha a ciszta külleme alapján rosszindulatú betegség merül fel, akkor van rá mód, hogy a műtét közben vett mintából egy gyors előzetes vizsgálatot végezzünk, amely alapján a további műtéti tervet fel lehet állítani. Igazolt rosszindulatú daganat esetén, ha abba a páciens a műtét előtt beleegyezett, a daganatos petefészkek eltávolítása és a has alapos átvizsgálása, szükség esetén nyirokcsomó mintavétel szükséges. Alapos kivizsgáláson (nőgyógyászati vizsgálat, nőgyógyászati ultrahang, tumormarker) átesett páciensek esetében igen ritkán derül fény súlyos daganatos betegségre.