Laparoszkópia – hastükrözés

Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások

Diagnosztikus / kivizsgáló műtétek

Terápiás műtéti beavatkozások

  • ciszták leszívása
  • művi meddővé tétel (“sterilizálás”)
  • méhenkívüli terhesség ellátása
  • összenövések oldása (gyulladás, műtét után)
  • letapadt petevezető felszabadítása
  • petevezeték plasztika
  • mióma eltávolítása
  • kóros petefészek, petevezeték eltávolítása
  • méh eltávolítása (hiszterektómia)
  • kismedencei nyirokcsomók eltávolítása

Laparoszkópia kivitelezése

A beavatkozás minden esetben altatásban történik. A hasüregbe való behatolás a köldökben illetve a has alsó részén kétoldalt történik. Általában 2-3, de szükség esetén akár 4 apró, kb. 1-2 cm-es nyílást készítünk a hason. A hasüreg előzetes feltöltéséhez széndioxid gázt használunk, mert a felfújt hasüregben több hely lesz a munkához és többet lehet látni.

A hasüregbe bejutva a látható hasűri szerveket (máj, epehólyag, gyomor, belek, rekesz) megvizsgáljuk. Majd a kismedencei szervek hozzuk látótérbe. Vizsgálható ill kezelhető a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a végbél alsó szakasza, a húgyhólyag és a kismedencei hashártya.

Operatív laparoszkópia

Amennyiben operatív beavatkozásra van szükség három-négy helyen történik a behatolás a hasüregbe. Ezeken a behatolási helyeken át bevezethetőek különböző eszközök, fogók, ollók, elektromos kések, fonalak, tűfogók stb.

A művi meddővé tétel műtéte során a petevezetőt zárjuk el , mely a petevezető csipesszel történő átégetésével történik. Erről bővebben »

Egyéb kezelésre nem javuló ismeretlen eredetű alhasi fájdalmak okainak tisztázására szintén történhet laparoszkópiával. Ezek során gyakran észlelünk a hasüregben, főleg előzetes műtéteket követően letapadásokat, összenövéseket. Ilyen esetekben a belek, a petefészek, a petevezető, egyéb hasi szervek különböző erősséggel tapadnak egymáshoz és a hasfalhoz. Gyakran ezek okozzák a mozgás, székletürítés, szexuális élet stb. során jelentkező hasi fájdalmakat. A laparoszkópos beavatkozás során ezen letapadások az esetek legnagyobb részében ezek oldhatóak.

Meddőségi panaszok miatt végzett laparoszkópia során a petevezeték átjárhatóságának vizsgálata mindig szükséges. Gyakran van szükség letapadt petevezeték oldására illetve a petevezeték szájadékának szabaddá tételére.

Nőgyógyászati vizsgálat és ultrahang vizsgálatok során ciszták kerülhetnek felismerésre. Bizonyos esetekben ezeket szükséges eltávolítani. A jóindulatú petefészek ciszták műtéte során a ciszták általában kihámozásra kerülnek, ennek során a képlet falát távolítjuk csak el, így a petefészek ép része megmarad. Akik még gyermeket szeretnének, azoknál mindig törekszünk arra, hogy a petefészkeket ne távolítsuk el csak rosszindulatú daganat alapos gyanúja esetén.

Amennyiben laparoszkópos műtét során felmerül a rosszindulatú elváltozás lehetősége a beavatkozást nyitott hasi műtéttel szokás folytatni.

Szívó-mosó berendezés segítségével a hasüreg vérzés, gyulladás vagy egyéb ok miatt alaposan átmosható.

Méhenkívüli terhesség laparoszkópos műtéte során az általában a petevezetőben elhelyezkedő terhességi szövet eltávolítása a cél. Amennyiben ez korán felismerésre kerül laparoszkópos műtéttel is kivitelezhető úgy, hogy a petevezeték nem kerül eltávolításra. Tudni kell azonban, hogy a visszamaradt petevezetőben az ismételt méhenkívüli terhességre nagyobb az esély.

Miómák közül a műtét szempontjából ideális elhelyezkedésű göbök ollók és fogók segítségével eltávolíthatóak, az utánuk visszamaradó seb speciális technikával meg is varrható. A laparoszkópos mióma műtétek már nehezebb műtétek közé sorolhatók, ezért ilyenkor a műtéti idő akár több óra is lehet, illetve nagyobb arányban kell nyitott hasi műtétre áttérni.

Akár panaszokat okozó vagy a megnagyobbodott méh eltávolítása is lehetséges laparoszkópos beavatkozás segítségével. Ilyenkor a méhet vagy a hüvelyen át, vagy a hason készített apró lyukakon át feldarabolva távolítjuk el.

 A laparoszkópia szövődményei

A beavatkozás, mint minden más műtét során, szövődmények lehetnek. Leggyakrabban ez a hasüregbe való behatolásnál történik. Sérülhetnek a belek, erek, hólyag, minden hasűri szerv. A szövődmény ellátása sokszor lehetséges laparoszkópos behatolásból, de időnként ilyenkor meg kell nyitni a hasat hagyományos hasi metszésből. Ennek során a sérülés, vérzés ellátható.

A műtétet követő szövődmény az utóvérzés, gyulladás, és ezen beavatkozásokat követően is kialakulhatnak összenövések. Ezek időben felismerve gyorsan elláthatóak, kezelhetőek.