Petefészek ciszta

Petefészek ciszta

Tapasztalatom, ha a nők meghallják a ciszta szót, akkor azonnal valami szörnyűséges kórképre gondolnak, de ez az esetek többségében nincsen így!

A petefészek normál működése kapcsán minden ciklusban kialakulnak folyadéktartalmú hólyagocskák, a tüszők, melyek a peteérés jelei. A kis 10 mm körüli cisztákból a ciklus közepére 20-30 mm nagyságú hólyagocskák, érett tüszők alakulnak ki. Ezek a tüszők a peteérés (ovuláció) során kidurrannak és kilökődik a petesejt a megtermékenyítésre várva. Ez mind természetes jelenség.

Ha valakinek tehát a ciklus 1-16. napja között látnak legy-két legfeljebb 30 mm-es cisztát, az normális. Ez általában a következő menstruációig spontán szűnik. Ezt nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal lehet igazolni.

A ciszták kialakulása Petefészek ciszta

Bizonyos esetekben tüszőérés folyamán a tüszőrepedés nem következik be, és ovuláció híján a tüsző megmarad, és cisztává fejlődik. Ez nem valódi ciszta, hanem ún. follikuláris vagy retenciós tömlő, ki nem lökődött túlérett petesejt. Az esetek jelentős részében ezen képletek maguktól felszívódnak. Ha a felszívódás nem következik be, a ciszta tovább nő és panaszokat okoz, már kezelésre van szükség. A választandó kezelést meghatározza a ciszta jellege, mérete és az általa okozott panaszok. A petefészek ciszták lehetnek egy és kétoldaliak, egy és többrekeszűek, tiszta és zavaros tartalmúak, fixáltak és szabadon állóak.

A dermoid ciszta az embrionális fejlődési maradványként alakul ki, amely mérete és a béltartalomhoz hasonló ultrahang képe miatt akár hosszasan rejtve maradhat. Ha növekedésnek indul és panaszokat okoz, mindenképpen ajánlott az operatív kezelése.

Endometriotikus ciszta (csokoládé ciszta)
Lásd az endometriózisnál

Policisztás ovárium szindróma (PCO vagy PCOS)
Bővebben itt⇒

A ciszták esetlegesen felülfertőződhetnek, és tályoggá alakulhatnak. Ebben az esetben operatív kezelésre van szükség, ami során a petefészek nagyon kis eséllyel menthető meg.

Gyakori szövődmény, hogy a ciszta megtekeredik – torqualódik – és így romlik a vérellátása, amely fájdalommal és esetleg a petefészek elhalásával jár, ami miatt műtéti indikációt képez. A petefészekciszták egy része rosszindulatú átalakulást mutat.

Gyanússá válik, ha a ciszta:

  • a ciklus második felében látható
  • növekedést mutat
  • alhasi panaszokat, görcsöket okoz
  • alakja szabálytalan, a ciszta többosztatú
  • vastag falú
  • ereiben ultrahanggal kóros áramlás mérhető
  • vagy a vérben a CA125 tumormarker értéke magas.

Az ilyen gyanús, hónapokon át fennálló cisztákat indokolt eltávolítani. A ciszta eltávolításának legjobb módja a laparoszkópia, mert így nem kell az egész hasat felvágni. Bővebben a ciszta eltávolítás lehetőségeiről »