Petevezeték átjárhatóság vizsgálata laparoszkópal – Kromopertubáció

A spontán terhesség kialakulásához nélkülözhetetlen, hogy a spermium találkozhasson a petesejttel, ehhez átjárható petevezeték(ek) szükségesek. A petevezeték(ek) lezártsága okozza a meddőség jelentős részét, ez legegyszerűbben egy speciális ultrahang vizsgálattal, az úgynevezett  HYCOSY (ejtsd hikozi) vizsgálattal igazolhatók.

A HYCOSY vizsgálat eredménye időnként bizonytalan, illetve a talált kóros eltérésekre megoldást nem nyújt, ezért ilyenkor sok esetben a petevezeték átjárhatóságát laparoszkópos műtét során vizsgáljuk. A laparoszkópos kromopertubáció mindig biztos diagnózist ad és a műtét során a lezárt petevezeték(ek) meg is nyitható(k).

A kromopertubáció menete

Az altatásban végzett laparoszkópos műtét során a hasüregbe eszközöket helyezve megállapítható, ha a meddőségnek látható szervi oka van. A hüvelyen és a méhszájon át a méh üregébe kis csövet vezetve kék színű festékanyagot fecskendezünk a peteveztékeken át a hasba, melyet a has felől laparoszkópos kamerával láthatunk. Mindkét oldali petevezetékről információt kapunk. Amellett, hogy így a petevezetékek nyitottsága vagy lezártsága igazolható, az esetlegesen talált kóros eltéréseken beavatkozások is elvégezhetők. A petevezeték a műtét során egyúttal tehát átjárhatóvá is tehető!

Fontos, hogy olyan esetekben, amikor a petevezeték olyan nagy fokban károsodott és lezárt, hogy azon át terhesség nem jöhet létre, indokolt a műtét során a beteg petevezeték(ek) eltávolítása. Ez azért fontos, mert a visszafordíthatatlanul károsodott, krónikusan gyulladt, kórosan deformált petevezeték(ek) benthagyásuk esetén gátolják a terhesség kialakulását. Szintén eltávolítandó a kürtszerűen kitágult, gennyet tartalmazó petevezeték, mert ilyenkor a szervezet további szeptikus folyamatok károsíthatják.

A kettőből az egyik petevezeték eltávolítása csak kis mértékben, de csökkenti a spontán teherbe esést. Mindkét petevezeték eltávolítása esetén spontán terhesség nem lehetséges, ilyenkor terhesség csak lombik program segítségével jöhet létre. Ez utóbbi miatt a petevezék(ek) eltávolítását csak indokolt, végső esetben szoktuk elvégezni.