Hiszteroszkópia – Méhtükrözés

A hiszteroszkópia során a hüvelyen és a méhszájon keresztül helyezünk a méh belsejébe egy ujjnyi vastag eszközt. A benne lévő kamera segítségével nyílik lehetőségünk a méh üregének vizsgálatára. Ha kóros eltérést találunk, abból mintavétel is lehetséges, de kisebb elváltozások el is távolíthatók vágó-égető műszerek segítségével.

Hiszteroszkópos beavatkozások

Diagnosztikus vagyis vizsgálódó műtét

Műtéti bevatkozások

Hiszteroszkópia kivitelezése

A műtétet általában altatásban de esetenként helyi érzéstelenítésben is végzik. A beavatkozás méhszájon át történik, annak tágítása nélkül, vagy minimális tágításával. Ennek szükségességét a bevezetett optika vastagsága illetve a méhszáj tágassága határozza meg. Az optikai eszköz bevezetését követően a méh üregét leggyakrabban folyadékkal tágítjuk.

A myomagöb és a polipus az operációs eszköz részét képező elektromos kaccsal eltávolítható. Ez hasonlít, arra, mintha egy forró dróttal vajat vágnánk.

A gyakori korai vetélést okozó méhsövény (amennyiben a méh nem két külön szarvból áll – ez laparoszkópia elvégzésével tisztázható) szintén átvágható.

Családtervezés befejezését követően, erős mensesek, ismételt, rendellenes méhvérzések esetén a méhnyálkahártya leégethető, belsőleg lehámozható, illetve kaccsal eltávolítható, ezt nevezzük endometrium ablációnak.

Hiszteroszkópia szövődményei

A tágítás során sérülhet a méhszáj, mely vérzést okozhat, melyt műtét közben kell ellátni. A leggyakoribb, de általánossságban így is ritkán előfordó szövődmény a méh falának átlyukadása. Ilyen esetben a műtét abbahagyását követően szükség esetén, laparoszkópia során tisztázni kell, hogy van-e hasűri vérzés, a hasüregi szerveken, belek, erek, húgyhólyag, húgyvezeték, történt-e sérülés és ezen sérülés igényel-e ellátást. Ehhez bizonyos esetekben nyitott hasi műtétre van szükség. Amennyiben erős méhüregi vérzés indul, nyitott hasi műtéti beavatkozás válhat szükségessé. Igen-igen ritkán, végső esetben a méh eltávolítására kényszerülhetünk.

A műtétet követő leggyakoribb szövődmény a kismedencei szervek gyulladása, mely általában antibiotikus kezelésre néhány nap alatt gyógyul.