Ciszta eltávolítás hastükrözéssel – laparoszkópos cisztektómia

Indokolt esetben el kell távolítani a petefészekben kialakult cisztákat. Gyanús esetben a ciszta eredetének tisztázása, máskor a panaszok, úgymint alhasi fájdalom, menstruációs görcsök vagy meddőség indokolják a ciszta eltávolítását. Bővebben a petefészek cisztáról »

Míg mindezt korábban a has felvágásával tudták csak megoldani, manapság a modern laparoszkópos eljárás során a hason készített 3-4 apró nyíláson át is lehetőség van a hasüreg vizsgálatára, a ciszta eredetének tisztázására, mintavételre ill. szükséges esetben a ciszta eltávolítására. Bőveben a laparoszkópiáról »

A ciszta laparoszkópos eltávolítása során egyértelműen látható, hogy a ciszta valóban a petefészekben helyezkedik-e el. A megtekintett ciszta pontos elhelyezkedése és külleme alapján a műtét közben további döntést lehet hozni a ciszta sorsáról.

Ha a petefészekben kialakult ciszta a leletek és a műtéti kép alapján jóindulatúnak tűnik, lehetséges a ciszta leszívása, a ciszta falának részleges eltávolítása, illetve a ciszta teljes eltávolítása. Fontos szempont, hogy a cisztából vagy annak tartalmából minden esetben mintát kell venni, hogy az alapján további vizsgálatokkal a rosszindulatú daganatos betegségeket egyértelműen ki tudjuk zárni. Másrészről minden páciensnél törekszünk, hogy az ép, működő petefészek szövetet megtartsuk, hogy további hormontermelésben és peteérésben részt vehessen.

Előfordul azonban, hogy a cisztát okozó betegség (pl. endometriózis) a petefészket oly mértékben tönkre teszi, károsítja, hogy annak normál működése már állítható helyre, ilyenkor a beteg petefészek gócként szerepelhet, ezért eltávolítása indokolt. Bővebben a petefészek eltávolításról »

Mivel az ultrahang vizsgálat nem minden esetben tudja pontosan megadni a ciszta kiindulását, sok esetben a műtét közben derül ki, hogy a ciszta nem a petefészekből indul ki. Viszonylag gyakori, hogy a lezárt, és kórosan kitágult petevezeték és a benne pangó folyadék ad cisztára hasonlító képet az ultrahang vizsgálat során. Ilyenkor a petevezeték megnyitása, tartalmának leszívása szükséges. Hogyha a petevezeték oly mértékben károsodott, hogy funkcióját nem tudja betölteni, tehát rajta keresztül spontán terhesség nem lehetséges (azonban gócként szerepel), akkor a pácienssel történt előzetes egyeztetés alapján, a petevezeték eltávolítása indokolt lehet. Bővebben a petevezeték átjárhatóságról »

Ha a ciszta külleme alapján rosszindulatú betegség merül fel, akkor van rá mód, hogy a műtét közben vett mintából egy gyors előzetes vizsgálatot végezzünk, amely alapján a további műtéti tervet fel lehet állítani. Igazolt rosszindulatú daganat esetén, ha abba a páciens a műtét előtt beleegyezett, a daganatos petefészkek eltávolítása és a has alapos átvizsgálása, szükség esetén nyirokcsomó mintavétel szükséges. Alapos kivizsgáláson (nőgyógyászati vizsgálat, nőgyógyászati ultrahang, tumormarker) átesett páciensek esetében igen ritkán derül fény súlyos daganatos betegségre.