Hidrosalpinx – lezárt petevezeték

Akár meddőségi kivizsgálás, akár a rutin nőgyógyászati ultrahang során is felvetődhet a lezárt petevezeték gyanúja. Gyulladásos tünetek, úgymint láz, alhasi fájdalom esetén is gondolni kell rá, de sokszor tünetmentes is lehet.

Ha folyadék gyűlik meg a petevezetékben, hosszúkás képletként vehető észre ultrahang során.

A petevezetékek lezártsága az úgynevezett petevezeték áttjárhatósági vizsgálat / HYCOOSY (ejtsd hikozi) során vizsgálható. A meddőség ezen anatómiai oka leggyakrabban gyulladásos eredetű, de kialakulhat fejlődési zavar, daganat vagy endometriosis, esetleg korábbi műtét következtében is.

Amikor laparoszkópia során kromopertubációt végzünk, a lezártság biztosan igazolható vagy kizárható. A műtét során legtöbb esetben a petevezetékek speciális eszközökkel (olló, katéterek, elektromos vágó) megnyithatók és működésük helyreáll, azaz későbbiekben spontán teherbe esés lehetséges.

Visszafordíthatatlanul károsodott és lezárt petevezetékek esetén, azok megtartása a teherbe esés esélyét csökkenti, így azok eltávolítása szakmailag indkolt. Lombik központok is ezt kérik a beültetés előtt.