Hasűri összenövések

Korábbi petefészek gyulladás, spirál mellett kialakult kismedencei gyulladás vagy korábbi nőgyógyászati műtét (császármetszés, méhen kívüli terhesség miatti műtét) következtében kialakulhattak a kismedencében összenövések, melyek állhatnak a tünetek hátterében. A fent taglalt diagnózisok közül az endometriózisnak is lehet olyan megjelenési formája, amely nem mutatható ki egyszerű vizsgálómódszerekkel, de fájdalmat okozhat.

A fájdalom mögött állhat sebészeti ok is. Például korábbi gyulladás, illetve műtétek helyén a hasüregben kialakulhattak hashártya összenövések, amelyek időről időre megfeszülhetnek, húzhatnak környező szerveket, ezáltal teszik nehézkessé a mindennapokat.

Székletürítési nehezítettség vagy bélbetegség okozhat nőgyógyászati jellegű tüneteket, ilyenkor gastroenterológiai kivizsgálás kerül a listára.

Vesekövesség, krónikus húgyúti fertőzés szintén járhat hasonló tünetekkel, ezért ilyenkor urológiai vizsgálat is indokolt lehet.

Elhúzódó, kezelésre nem javuló, komoly panaszokat okozó esetekben hastükrözés (laparoszkópia) segíthet a diagnózisban, ezért ilyenkor előkészítést követően diagnosztikus műtétet szoktunk végezni, amely terápiás esetben meg is oldja a problémát. Bővebben a laparoszkópiáról »