Meddőség

Számos dolog kell ahhoz, hogy egy nő teherbe essen, és ki is tudja hordani a terhességet: a férfi eredetű meddőségi okok kizárása mellett egészséges, jól működő, ép nemi szervek szükségesek, hogy a hímivarsejtek el tudjanak jutni a petesejtig, illetve az embrió eljusson a méh üregéig, ahol be tud ágyazódni és növekedése sem gátolt.

Szervi  / anatómiai okok

Az embrió zavartalanul beágyazódásához egészséges méhnyálkahártya szükséges. A méhnyálkahártya polipja és a méh gyulladásos eredetű összenövései ugyancsak akadályozhatják a teherbeesést. A méh ürege fontos tényező a kívánt terhesség elérésében. Ahhoz, hogy a megtermékenyült petesejt a megfelelő helyen a megfelelő időben beágyazódhasson a méhüregnek alkalmasnak kell lennie a beágyazódásra mind anatómiailag, mind immunológiailag, valamint gyulladásos szempontból is. Itt kell megemlíteni az Ashermann szindrómát, amely a reakcióképes méhnyálkahártya hiányát jelenti, s az oka gyulladás vagy korábbi műtéti beavatkozás lehet.

Mióma, a méh jóindulatú daganata. Amennyiben gyermeket szeretne valaki, előtte feltétlenül kivizsgálandó, mert mind a teherbeesést, mind a terhesség kiviselését és a szülés is nehezítheti, mivel a terhesség alatt a terhesség alatt a mióma mérete általában növekszik. Akár szülési akadályt is képezhet.

A méhüregben elhelyezkedő sövények attól függően, hogy más fejlődési zavarral társulnak-e, vagy méhüregi tükrözéssel (hiszteroszkópia), vagy pedig ennek a hasüregi tükrözéssel (laparoszkópia) való kombinációjával kezelhetőek. Ivarszervi fejlődési zavarok: méhnyakat, méhet, petefészket, petevezetőt érintő fejlődési zavarok. Bővebben a nőgyógyászati feljődési rendellenességekről »

Gyakori anatómiai ok a petevezeték elzáródása, amely leggyakrabban gyulladásos eredetű, de kialakulhat fejlődési zavar, daganat vagy endometriosis, esetleg korábbi műtét következtében is. Ez az eltérés az úgynevezett petevezeték áttjárhatóság vizsgálat / HSG (Hiszteroszalpingográfia) során vizsgálható.

Endometriózis

Az egyik leggyakoribb, meddőséget okozó megbetegedés az endometriózis, amit csak laparoszkopos vizsgálattal tudunk kórismézni. Ilyenkor azt látjuk, hogy a nyálkahártya vagyis endometrium -számunkra ismeretlen okból- a méh üregén kívül a hasüregben is megtelepszik, amely menstruációkor ugyanúgy leválik, mint a méhüregen belüli endometrium. Az endometriózis speciális, részben műtéti, részben gyógyszeres kezelést igényelhet. Bővebben az endometriózisról »

Gyulladások, nőgyógyászati daganatok, műtét után kialakult elváltozások tarkítják a szervi / anatómiai okok tárházát.

Funkcionális / működésbeli ok

Hormonális ok

Normális hormonműködés, ami szabályozza a petesejtek érési folyamatát, illetve a méh felkészítését az embrió befogadására. Hibás működés esetén általában gyógyszeres kezeléssel, hormonpótlással kezelhető a páciens.

Normális petefészek működés, ami feltétele a petesejtek létrejöttének. Petefészek ciszta és a Policisztás ovárium szindróma (PCOS) gátolhatja a peteérést illetve jelezheti annak zavarát. A petefészek gyakori rendellenessége a (PCOS) esetén a megnagyobbodott petefészkek tele vannak cisztákkal és általában a tüszőrepedés is hiányzik, tehát meddőség alakul ki. Ma már azt is tudjuk, hogy mindez szorosan összefügg a szénhidrát anyagcsere zavarával, ezért sokszor szükség van kiegészítő vizsgálatokra és kezelésre is. Bővebben a petefészek cisztáról »

A peteérés hormonális zavarai tüszőérést serkentő hormonnal ma már elég jól kezelhetőek.

Az egyéb endokrin zavarok, különösen a prolaktin, TSH, pajzsmirigy, illetve a nemi hormonok zavara ill. az endokrin rendszer szabályozásának zavarai, központi idegrendszert és szabályozó mirigyeket (hypotalamusz-hypofizis rendszert) érintő okai kivizsgálást és endokrinológiai kezelést igényelhetnek. Bővebben a hormonvizsgálatokról

Immunológiai ok

Az anyai immunológiai megbetegedések káros hatással vannak a teherbeesésre.

Előfordulhat, hogy a méhnyak nyákos váladéka sperma ellenes anyagot termel, ezért nem lehetséges a spontán teherbeesés. Ezt PCT-vel, azaz posztkoitális teszttel lehet vizsgálni, melynek során a szex után levett váladékot figyeljük meg. Ilyenkor inszemináció lehet a megoldás. Az inszemináció alatt az apától levett, majd megfelelően előkészített spermiumoknak a méh üregébe történő befecskendezését jelenti az elősegített ciklusban.

Egyéb okok

Szexuális funkció zavarok

Nem megfelelő szexuális együttlétek, egészségtelen életmód, lelki zavarok sikertelen teherbeesés okait képezhetik, ezért a vizsgálódás során ki kell térni ezen kényes kérdésekre is.

Genetikai okok

Anyai, apai vagy közös genetikai betegség esetén genetikus szakember segítségével kiszűrhetőek bizonyos esetek, melyek jelentős része a probléma áthidalásával megoldáshoz vezet. Kromoszomális betegségek is kiszűrhetőek ezzel a módszerrel.

Immunológiai okok, atomimmunitás, krónikus betegségek, gyulladásos, anyagcsere betegségek felsorolásával még mindig nem teljes a paletta.