Méhtest polip – endometrium polyp

A méh ürege felé növekedő, jóindulatú, de időnként panaszokat (vérzészavar, alhasi görcsök) okozó betegségről van szó, amely hormonálisan érzékeny. A polip kialakulása túlsúlyos, magas vérnyomásos, cukorbeteg pácienseknél gyakoribb, illetve családi halmozottságot is mutat.

Rendellenes vérzés esetén elvégzett ultrahang vizsgálat utalhat rá. Időnként nem könnyű megkülönböztetni a jóindulatú méhnyálkahártya megvastagodástól. Bővebben a nőgyógyászati ultrahangról »

A méhtest polip kezelése műtét, az elváltozás küret vagy hiszteroszkópia / méhtükrözés során kerülhet eltávolításra. Lényege, hogy az eltávolított polip szövettani vizsgálat ki tudja zárni az esetleges rosszindulatú daganatos elváltozást és így megnyugtató eredményt adhat. Amennyiben tehát szimpla jóindulatú polipról van szó, további kezelés nem szükséges, csak a rendszeres kontroll. Bővebben a hiszteroszkópiáról / méhtükrözésről »

Ha a polip szövettani vizsgálata során rosszindulatú betegség gyanúja merül fel, további kivizsgálás és kezelés szükséges. Bővebben a nőgyógyászati daganatokról »

A polip eltávolítása tehát megszűnteti a panaszokat, de sajnos a polip kiújulásra hajlamos, ezért az esetek egy részében a műtétet későbbiekben meg kell ismételni.

Milyen egyéb kórkép okozhat vérzési rendellenességet?