Endometriózis

Endometriózis

Az endometriózis döntően a  fertilis korú (18-40 éves) nőket érintő, kb. 10-15%-os gyakoriságú kórkép, amely akár rendszeres panaszokat is okozhat. Mivel munkahelyemen Endometriózis Ambulanciát is viszek, elég sok nehéz esettel is találkozom. A betegség megoldása mindig összetett, a diagnózis felállítása, majd a betegséget szövettanilag igazoló műtét után  legtöbbször hormonkezelés kell, hogy kiegészítse az életmódi változtatásokat.

Mi az endometriózis?

A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az “endometrium” szóból származik.

Az endometrium a méh üregét borító belső réteg, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a menzesz – havi vérzés – alkalmával lelökődik.

Endometriózisnak nevezzük, ha  ez a nyálkahártya a méh üregén kívül a szervezet más részeiben ilyen található. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra, s emiatt ott egyre terjed, halmozódik. Ilyenkor csomók, foltok, súlyos esetben pedig ciszták (un. csokoládéciszták) alakulnak ki. A környező területen következményes gyulladás és hegképződés alakul ki, a petevezeték pedig elzáródhat, s így meddőség alakulhat ki.

A kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek okozhatnak alhasi fájdalmakat, meddőséget és más problémákat is. Elvileg a szervezet bármely részén előfordulhatnak, azonban mégis van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak. Ilyen hely a kismedencei hashártya, a petefészek, a petevezeték, a méh külső felszíne és a hasüreg legmélyebb pontja. Ritkábban jelentkeznek a húgyhólyagban, a beleken, a hüvelyben vagy a külső nemi szerveken. Egészen kivételesen a hasüregen kívül is előfordulhatnak

Az endometriózis lényege tehát, hogy a szervezetben egyébként normálisan meglévő szövet kóros helyen található. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menstruációs ciklus során ezek a területek megnagyobbodnak, a bevérezhetnek, így különböző méretű vérrel telt hólyagok, ciszták alakulhatnak ki. Időnként a hólyagok megrepedésével vértartalmuk a hasüregbe jut, így a környező szervek között összenövések alakulhatnak ki.

Milyen tüneteket okozhat?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, amely jellemzően a menstruációkor jelentkezik. A fájdalom különösen kellemetlen lehet közösülés közben. Endometriózisos pácienseknél gyakori a cisztaképződés a petefészekben, a vérzészavar és a meddőség. Mindezek ellenére terhesség spontán is létrejöhet, az endometriózis nem jelent tehát feltétlenül meddőséget, de nehezítheti a teherbeesést. A betegségben szenvedők 30-40%-ánál probléma a meddőség, ugyanakkor a gyermektelenségnek sok egyéb oka is lehet. Bővebben a meddőségről »

A panaszokra általánosságban jellemző, hogy erősségük összefüggést mutat a menstruációs ciklussal: menzesz alatt és közvetlenül előtte kifejezettebbek. A fájdalom mértéke nem feltétlenül áll arányban az endometriózis kiterjedésével. Néha egészen apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriózis mellett is teljesen panaszmentes a páciens.

Kivizsgálás

Az endometriózis  az általános nőgyógyászati vizsgálat és a nőgyógyászati ultrahang vetheti fel, mert a nagyobb endometriotikus csomó vagy ciszta nőgyógyászati vizsgálatnál esetleg tapintható és az ultrahang vizsgálat sok esetben megerősítheti a feltételezést. Az endometriózis diagnózisát azonban csakis a műtét során eltávolított minta szövettani vizsgálata alapján lehet 100%-ban kimondani, addig csak gyanúról beszélhetünk.

A gyanút erősíti az emelkedett CA125 tumormarker szint is. Bővebben erről

A szövettani mintavétel igazolhatja későbbiekben 100%-ban a diagnózist, amely a támogatott árú, egyébként kifejezetetten drága gyógyszeres kezelést teszi lehetővé. A műtét során nemcsak az endometriózist, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet igazolni vagy kizárni.
Bővebben a nőgyógyászati műtétekről »

Kezelése műtéttel vagy gyógyszerrel

Mivel a biztos diagnózishoz a műtét, döntően a hastükrözés ad lehetőséget, kifejezett panaszok vagy klinikailag tapasztalt eltérések, azaz ciszták, csomók esetén nehéz a műtét elkerülése.

Mivel a hastükrözés az utóbbi évtizedben elterjedt műtétté vált és nem mellesleg a műtét altatási kockázatai is igen alacsonyak manapság, a hastükrözés indokolt esetekben egy abszolút vállalható és egyben szükséges megoldás. Mivel munkahelyemen aktív tagja vagyok az endoszkópos csapatnak, ezért napi gyakorisággal, rutinszerűen veszek részt operatörként vagy asszisztensként endometriózis miatti műtétekben.

Az endometriózisos páciens kezelése mindig összetett. A műtéttel felállított diagnózis után, egyénre szabottan kell dönteni a továbbiakról.

Figyelembe kell venni:

  • az életkort
  • a meglévő gyermekeket
  • a gyermekvállalási szándékot
  • a betegség kiterjedését (stádiumát)
  • a panaszok dominanciáját (fájdalom/meddőség)
  • a korábbi műtétek és kezelések sikerességét
  • páciens kívánságát

A kezelés megkezdése előtt az első eldöntendő kérdés a gyermekvállalásra vonatkozik, mert amennyiben a páciens rövid időn belül nem akar terhességet, akkor hormonalis gyógyszerekkel lehet a peteérés gátlásával, ezáltal a menstruációs ciklusok gátlásával az endometriózis tünetetit csökkkenteni, terjedését gátolni. Ez megelőzheti a fájdalom rosszabbodását illetve a meddőség kialakulását is.

A gyógyszeres terápiaként a gyulladáscsökkentő szerek, fájdalomcsillapítók, görcsoldók és a különböző hormonkészítmények alkalmazhatók. A hormonális gyógyszerek között tablettás és injekciós kiszerelés is kapható.

Új endometriózis gyógyszerek:

Amellett, hogy az elmúlt években bevezetett gyógyszerekkel is rengeteg tapasztalatunk van, munkahelyemen klinikai centrumként mindig a legújabban kifejlesztett készítmények is elérhetőek. Ha Ön részt szeretne venni gyógyszervizsgálatban, személyesen érdeklődhet a mindenkori aktuális lehetőségekről.

Sajnos azonban a gyógyszeres kezelés sokszor igen komoly mellékhatásokkal járhat (pl., mesterségesen létrehozott klimax), a kezelés idejére ezáltal biztosítható az endometrium szigetek sorvadása, és a kezelés után jelentősen javul a teherbesési esély.

Aki terhességet szeretne, annak viszont mihamarabb érdemes kivizsgáltatnia magát, mert endometriózisban lassabban jön a várt terhesség. Utóbbi esetekben a laparoszkópos műtét és a gyógyszeres kezelés segít, mert műtét+kezelés után jelentősen javul a teherbeesés lehetősége. Műtétek közül a laparoszkópiás / hastükrözés útján történő megoldás az elsődlegesen választandó. Bővebben az endometriózis műtéti megoldásáról »

Összességében kijelenthetjük, hogy az endometriózis jól kezelhető betegség, de a teljes gyógyuláshoz komplex terápiára és endometrózis kezelésben jártas szakemberre van szükség. A pontos módszerekről és az egyénre szabott kezelési lehetőségekről bővebben személyesen kaphat felvilágosítást.