Endoscopia – kulcslyuk sebészet

Endoszkópia – Kulcslyuk sebészet

Az üreges szervek, testüregek kis behatolásokon vagy testnyíláson át bevezetett kamera (optikai eszköz) segítségével könnyedén vizsgálhatók, a bennük talált elváltozások speciális eszközök segítségével kezelhetők, ez az endoszkópia. Például a hasüregbe vezetett kamera képe az optikai eszközön át monitorra kivetítve követhető a műtét során.

Lényege, hogy nem kell a hasat felvágni, hanem csak a bőrt és a hasfalat apró nyílásokkal átszúrni. Ez napokkal gyorsabb, kevésbé fájdalmas és esztétikailag szebb gyógyulást eredményez. A nőgyógyászati betegségek döntő töbsége megoldható endoszkópos módszerrel, ezért ezt részesítjük előnyben a has felvágásával szemben.

A nőgyógyászati endoszkópia két fő típusa

Laparoszkópia / Hastükrözés

A laparoszkópos műtét során a hasüregbe eszközöket szúrva diagnosztikus és terápiás beavatkozások végezhetők el. Míg pár évvel ezelőtt még a legkisebb nőgyógyászati műtétnél is felvégták a hasat, addig napjainkban a leggyakrabban elvégzett nőgyógyászati műtéti beavatkozások már ilyen technikával is elvégezhetőek.

A laparoszkópos műtét során a hasüregbe eszközöket szúrva diagnosztikus és terápiás beavatkozások végezhetők el. Míg pár évvel ezelőtt még a legkisebb nőgyógyászati műtétnél is felvégták a hasat, addig napjainkban a leggyakrabban elvégzett nőgyógyászati műtéti beavatkozások már ilyen technikával is elvégezhetőek

Hiszteroszkópia / Méhtükrözés

A hüvelyen és a méhszájon keresztül a méh üregébe vezetett eszközzel vizsgálódunk és beavatkozásokat is végezhetünk. Erről bővebben »