Vérzészavar

Vérzészavar

A menstruációs ciklus a hormonok kiválasztásával áll szoros összefüggésben, amely a belső biológiai órához igazodik. A női szervezet hormonális egyensúlya azonban elég labilis, ez az egyensúly már viszonylag enyhe külső hatásokra is felborulhat és ez vérzési rendellenességhez vezethet. Gondoljunk például az élsportolók tartós vérzéskimaradására vagy a vizsgaidőszakban kimaradozó mensesre a diákoknál.

Méhtükrözéssel, azaz hiszteroszkóppal a legtöbb méh üregéből kiinduló vérzés oka tisztázható, nagy részük kezelhető. Bővebben a méhtükrözésről

Milyen gyakori vérzészavarok fordulhatnak elő? Milyen esetben kell orvoshoz fordulni?

A normál ciklus 18 éves korra rendszeressé válik. A menstruációs vérzések 21-35 naponta jelentkeznek, a vérzéses napok száma legfeljebb 7 nap, a vérzés erőssége átlagos.

Késői első menses (késői menarche)

18 éves kor után sem jelentkező menstruáció, melynek hátterében számos ok állhat. Feltétlenül kivizsgálást igényel, nőgyógyászati vizsgálat és nőgyógyászati ultrahang javasolt.

Vérzéskimaradás

Ha terhesség/szoptatás és menopauza (50 éves kor körül) kizárható, akkor kivizsgálást igényel, oka lehet hormonális vagy szervi elváltozás (pl. petefészek ciszta). Bővebben a terhestesztről »

Hipermenorrea

Rendszeres, időben jelentkező, de az átlagosnál erősebb menstruáció, amely hormonális szerekkel, esetleg fogamzásgátlóval kezelhető. A panaszok hátterében azonban szervi elváltozás, például mióma vagy méhtestpolip is állhat. Bővebben a fogamzásgátlókról »

Köztivérzés

A normál 28 napos cilusközepén, általában az ovulációkor (tüszőérés) jelentkező enyhébb vérzés, amely kezelést csak visszatérő esetben, panaszok esetén igényel. Mikor van a peteérésem?

Metrorrhagia

Típusosan a 40 feletti nők panasza az elhúzódó, erős, darabos-alvadékos vérzéssel és alhasi görcsökkel járó tünetegyüttes, amely a szervezetet oly mértékben legyengítheti, hogy küret válhat indokolttá. Emellet a szövettani vizsgálat is indokolhatja a küretet. A vérzés oka hormonális és szervi is lehet. Milyen műtét a küret?

Menopauza

Amikor a változókor beköszöntével 50 éves kor körül a petefészek hormontermelése lecsökken, ennek hatására elmaradozik a menses és ez így is marad fél éven túl. Bővebben a változókorról »

Posztmenopauzális vérzés

A fél évig tartó, változókori vérzéskimaradás után jelentkező, vérzés esetén általában küret indokolt, hogy a méh rosszindulatú betegségeit kizárjuk. Bővebben a változókori vérzészavarról »